Boosta kreativiteten!

Kreativitet föder kreativitet, det har jag bloggat om förut. När jag väl vred på kranen började idéerna rinna till och nu står en massa på kö och vill bli omhändertagna. Jag tror att det är just det – att jag har vågat öppna mitt kreativitetsflöde – som gör att det också oftast går lätt när jag sedan sätter mig vid datorn med ett tomt dokument och ska omvandla den där idén till en konkret text.

Om du inte riktigt är där i flödet ännu, men skulle vilja komma igång har jag ett par tips:

1. Gå in och gilla sidan Writers Write på Facebook. Glöm inte att sätta på ”ta emot aviseringar” vid gillar-knappen, så att du inte missar några inlägg. Där får du (förutom allmänna skrivtips, skrivhumor m.m.) ta del av s.k. ”writing prompts”, alltså små scener och frågor att använda som utgångspunkt för skrivande. Här är två av de senaste:

Skärmavbild 2015-03-18 kl. 10.00.51 Skärmavbild 2015-03-18 kl. 10.05.37

2. En svensk motsvarighet är Facebookguppen Författarskolan, där man också får små skrivutmaningar, ofta utifrån en bild. Vill man presenterar man det man har åstadkommit i gruppen, men man kan ju också skriva alldeles för sig själv.

3. I min familj har vi hittat på en lek som barnen (5, 10 och 13 år) tycker är jättekul, och som boostar min egen kreativitet också. En av oss hittar på en scen, och så får var och en av de övriga lekdeltagare berätta vad man får för tankar, t.ex. hur det har blivit så här. Här är några av utmaningarna vi har tänkt ut hittills:

 • En rykande kaffekopp och en god bakelse står övergivna på ett fik. Ingen kommer och sätter sig. Vem är köparen och vad har hänt?
 • En välklädd och ganska flott kvinna ligger utslagen i en snödriva på en trottoar. Vad har hänt? Och hur reagerar du som kommer dit och hittar henne?
 • Du kommer hem och upptäcker att väggen till ditt hus är täckt med orden ”Välkommen hem!” i något som liknar blod. Vad möter du när du kliver innanför dörren?

Ursprunget till den här leken var ett alldeles äkta bildintryck som förbryllade oss. På parkeringen till en kyrkogård som vi passerade stod tre tomma polisbilar. Varför?

Och så kan man ju göra som jag – kasta sig vilt ut i alla möjliga novelltävlingar (veckotidningar, förlag som ger ut antologier etc…). Jag ser varje sådan som en kreativitetsövning där jag inte måste vinna eller bli antagen för att ha lyckats. Det är helt enkelt ett utmärkt sätt utmana sig själv i olika genrer och ämnen och desstom få en liten piska i baken att faktiskt skriva.

Det senaste halvåret har jag deltagit här, en jätteboost för kreativieten och i några fall dessutom med konkreta resultat:

 • Skärmavbild 2015-03-18 kl. 11.16.04Hemmets veckotidnings novelltävling
 • Året runts novelltävling
 • Allas novelltävling
 • Content Centrals novelltävling
 • Skrivas novelltävling
 • Litteraturmagazinets novelltävling
 • Skrivarsidans novelltävling
 • Förlaget Aritons tävling för antologin Över en fika
 • Förlaget Ordberoendes tävling för antologin Älskanoveller2
 • Förlaget Andra världars tävling för antologin Svenska spöken

Jag har inte vunnit några tävlingar, men flera noveller har faktiskt blivit eller ska bli publicerade. Några har jag recyclat och skickat in till nya tävlingar, en sålde jag till en veckotidning, ett par har jag lagt upp till försäljning på skribentsajten Content Central. I de fall det inte blir något resultat alls har jag i alla fall börjat samla på mig grundmaterial till en egen novellantologi. 🙂

Vill du hålla koll på aktuella novelltävlingar? Kika in i Eva Ulleruds Skrivarlya!

2 tankar om “Boosta kreativiteten!

 1. Tack för alla fina tips. Känner igen mig i scenlekandet, men det var ett tag sedan så tack för påminnelsen. Befinner mig just i en gammal villa i Nice och fantiserar över de två porträtten i vårt rum. Uffe säger psykolog och nedtryckt dotter, jag säger kvinnoläkare och hästtävlande dotter. Och det är bara början. Tack Maria för att du delar med dig

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s